【開催報告】日々の食の消費と生産の文化を変える:ポスト成長期の未来からの物語

第15回地球研国際シンポジウム

第15回地球研国際シンポジウムを以下の通り開催しました。

開 催 日 :2021年1月13日(水)- 16日(土)

タイトル:Transitioning Cultures of Everyday Food Consumption and Production: Stories from a Post-growth Future
(日々の食の消費と生産の文化を変える:ポスト成長期の未来からの物語)

概  要:Arnim Wiek氏 (Arizona State University)、Giorgos Kallis氏 (Universitat Autònoma de Barcelona) 及び Michael Carolan氏 (Colorado State University) による基調講演を含む計23の発表及び議論をZoom(参加者数476名、計33ヵ国・地域)により行い、非リアルタイムでの継続した意見交換をSlack(登録者数305名、計48ヵ国・地域)を活用して行いました。

要 旨 集 :PDF

■当日の様子■

■動画■

    Day 1

  • 1日目フルバージョン
    (英語)

  • 1日目フルバージョン
    (日本語通訳)

  • 基調講演
    Overcoming the Problem Bias – Researching and Learning Sustainable Food Economy Solutions
    Arnim Wiek
    (Arizona State University, USA)

  • Session 1 Regional and Regenerative Foodsheds(地域に根付いた再生可能なフードシェッド)

  • Designing the Sustainable Foodshed of Japan: Insights from Ecological
    Footprint Modeling and Local Food System Mapping
    TSUCHIYA Kazuaki
    (The University of Tokyo, Japan)

  • The Bounty of Enough: (De)Constructing the Global Industrial Food Complex through Narratives of Scarcity
    Oliver Taherzadeh
    (RIHN)

  • Designing Biodiverse and Resilient Farming Systems: Experiences from Latin America
    Clara Ines Nicholls
    (University of California, Berkeley, USA)

  • Our Collective Future: Building Sustainable Agrifood Systems and Resilient Rural Communities. Lessons from the US and Japan
    TANAKA Keiko
    (University of Kentucky, USA)

  • Day 2

  • 2日目フルバージョン
    (英語)

  • 2日目フルバージョン
    (日本語通訳)

  • 基調講演
    Limits, Degrowth and Environmental Justice
    Giorgos Kallis
    (Universitat Autònoma de Barcelona, Spain)

  • Session 2 Food Futures, Transdisciplinary Processes, and Politics(食の未来、超学際的プロセス、ポリティクス)

  • Using Gaming to Develop Public Capacities for Anticipatory Governance
    Joost Vervoort
    (Utrecht University, Netherlands)

  • Commodity, Commons, Public Good or Human Right. Normative Food Narratives Shape Future Food Transitions
    Jose Luis Vivero Pol
    (Université Catholique de Louvain, Belgium)

  • Grappling at Food Policy in Kyoto: Experiences and Future Prospects
    AKITSU Motoki
    (Kyoto University, Japan)

  • Evaluating Futures for Food Systems Change: From Imagination to Transformation
    Astrid Mangnus
    (Utrecht University, Netherlands)

  • Constructing Practice-oriented Participatory Policy for Sustainable Everyday Urban Food Futures in Bangkok
    Kanang Kantamaturapoj
    (Mahidol University, Thailand)

  • Day 3

  • 3日目フルバージョン
    (英語)

  • 3日目フルバージョン
    (日本語通訳)

  • Session 3 Food Alternatives in the Present(現在に見られる食のオルタナティブ)

  • Reimagining Informal Food Practices: Sustainability Lessons from the European East
    Petr Jehlička
    (Czech Academy of Sciences, Czech Republic)

  • Consumption and Everyday Life: How Prescriptions Inform Our Understanding of Healthy and Sustainable Food
    Marlyne Sahakian
    (University of Geneva, Switzerland)

  • Legumes' Role Post-COVID-19: Reorienting the Focus of Policy on Legumebased Food and Feed System
    Bálint Balázs
    (Environmental Social Science Research Group, Hungary)

  • Practitioner Roundtable

  • Kyoto Organic Action (KOA): A Cooperative Attempt to Establish an Independent Distribution System for Local Organic Produce
    SUZUKI Kentaro
    (Kyoto Organic Action, Japan)

  • Realizing Gender Justice through Agroecology – Lessons from Women’s Collective Farming Efforts in India
    Ashlesha Khadse
    (Amrita Bhoomi Agroecology Center, India)

  • Climbing Mount Improbable: The Beginnings of a Post-growth Food Narrative in the UK
    Chris Smaje
    (“A Small Farm Future”, England)

  • Day 4

  • 4日目フルバージョン
    (英語)

  • 4日目フルバージョン
    (日本語通訳)

  • 基調講演
    Food Journeys: Encounters that Engender Empathy across Difference
    Michael Carolan
    (Colorado State University, USA)

  • Session 4 Sufficiency and Cultural Change(充足性と文化変容)

  • Willingly Sliding down the Slope: Narratives and Games for a more Sustainable Food Culture
    Ilan Chabay
    (Institute for Advanced Sustainability Studies, Germany)

  • The Cultural Dimensions of Sustainable Agriculture
    Daniel Niles (RIHN)
    and ABE Ken-ichi (RIHN)

  • Subsistence Agriculture in the US: Reconnecting to Work, Nature, and Community
    Ashley Colby
    (Rizoma Field School, Uruguay)

  • Pahom and the Everlasting Plate – Stories as Bearers of Alternative Food Visions
    Rajat Chaudhuri
    (Fiction writer and Activist)

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