第172回地球研セミナー

「Digital foodscapes and the cultural politics of healthy eating
 /デジタル・フードスケープと健全な食を取り巻く文化的な策略」
開催日時
2019年7月17日(水)10:00 - 12:00
場 所
総合地球環境学研究所 セミナー室3・4 (⇒アクセス
講演者
Christine Barnes
(地球研フェローシップ外国人研究員/キングス・カレッジ・ロンドン教育助手)
要 旨

Food and food politics are now, more than ever, digital. There is now an established digital ‘foodscape’ that many interact with, from gathering online recipes, to Tweets of what they have cooked or are eating, to engagements with celebrity chefs through Instagram to the digital politics of NGOs devoted to more sustainable food systems. Digital foodscapes shape the cultural politics of healthy eating, redefining the narratives around healthy eating in spectacular and visual ways. Important ontological questions are raised by digital foodscapes about how we know and understand contemporary food culture and food politics, and indeed the food we consume, cook and share. Tensions exist in these digital foodscapes; fact and fiction, edibility and art, health and indulgence interweave in complex and contentious ways. Promises of ‘better food worlds’ posed through digital foodscapes are alluring but lack the transparency that would allow consumers to make informed choices.

In this seminar, Christine presents on the development of food media and digital foodscapes research, previous work on “Food Fictions,” and current research undertaken with FEAST on the impacts of digital foodscapes on the future food imaginaries of Japan.

現在、食やフード・ポリティクスのデジタル化はますます進んでいる。多くの人々が、インターネットで料理のレシピを探し、自作料理や食べたものをツイートし、またインスタグラムでセレブシェフをフォローし、あるいは持続可能なフードシステムの実現に取り組むNGOのデジタル・ポリティクスに関与するなどデジタル化された「フードスケープ」にさまざまな形で触れ合っている。デジタル・フードスケープは、健全な食を取り巻く文化的な策略を具体化し、健全な食を取り巻くストーリーを人目を引きつけるような形で再定義するものである。デジタル・フードスケープに着目すると、私たちが現代の食文化やフード・ポリティクス、そして私たち自身が、作り、食べ、共有する食自体をどのように理解ししているかについて、オントロジーの観点から重要な課題が提示される。デジタル・フードスケープには、事実かフィクションか、食べられるのかアートなのか、健全なものか、それとも道楽的なものなのか、といった要素が複雑で議論の種となるような形で混ぜ合わさっており、それ故に軋轢が存在している。そして、デジタル・フードスケープが提示する「よりよい食の世界」への展望は非常に魅力的ではあるものの、消費者の適切な情報に基づいた選択につながるほど透明性が高いとは言えない。

本セミナーでは、バーンズ氏は、食に関するメディアおよびデジタル・フードスケープ研究の発展、そして同氏のこれまでの「フード・フィクション」の研究成果について報告し、地球研滞在中にFEASTプロジェクトと共同で進める、日本の食の未来の想念にみるデジタル・フードスケープの影響に関する研究の紹介を行う。

備 考
ご興味がありましたら、FEAST事務局(E-mail)まで、お名前、ご所属、ご連絡をメールの上、ぜひご参加ください。
使用言語
英語(通訳なし)
連絡先
FEASTプロジェクト事務局 E-mail
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